Vår konstvinst tar form!

2012-08-10

Vårt samarbete med Jönköpingskonstnären Gunder Höög börjar bli färdigt. Med start den 28 september lottar vi ut tolv stycken specialproducerade tavlor i samarbete med vår samarbetspartner X-Hibit Kontorsvaror. Varje månad vinner en prenumerant denna målning som vi döpt till "blå cyklist". Det var inte lätt att välja ut ett idrottsmotiv av flera fantastiska idrottsalster som Gunder arbetat med senaste halvåret. Vi ställde några frågor till Gunder om hans verksamhet och idrottens plats i hans hjärta.

 • Nu är det snart äntligen dags att lotta ut den första canvas-målningen i Hemmavinsten. Hur kom det sig att du ville vara med och stötta idrotten genom en tavla?

  -  Idrotten har alltid stått mig nära, så det kändes direkt som något jag vill ställa upp på, så det var ett mycket enkelt beslut när frågan kom.

   
 • Du har målat flera tavlor med idrottsmotiv och vi har valt ut en av dessa som 12 prenumeranter kommer att vinna under det kommande året. Kan man beskåda dessa tavlor någonstans i höst?

  - I höst under hela september kommer jag att ha en utställning i Fjällstugan, Jönköping och det kommer bara att vara idrottsmotiv. Den är öppen för allmänheten. Välkomna!

   
 • Vi valde den tavla som kallas ”blå cyklist”. Kan du berätta lite om den.

  - Ja, det är en målning med blå bakgrund och två cyklister. (se bild) Det är en inspiration från då jag tävlade på cykel under en kort tid. Det ska också sägas att den blå cykel-tavlan kommer att vara med i en utställningskatalog i samband med en utställning på Grand Palais des Champs- Elyseés i Paris i höst. Därför extra kul att Hemmavinsten just valt den tavlan.

   
 • Har du själv nån idrottsbakgrund?

  - Det har varit ett brett idrottsutövande i mitt liv som jag hoppas inte är slut än. Det är viktigt att motionera. Mina idrotter har främst varit friidrott (ett DM-tecken), cykel, orientering och ishockey med mera. Ungefär som gemene man kan man säga. Vissa med strukturerad träning. Andra ett mer allmänt utövande på hemmaplan. Det är väl så det är för de flesta.

   
 • Hur ser hösten ut och är det några utställningar på gång?

  - Schemat känns fullspäckat och ett bevis på att man uppskattar mina verk. Jag har en rad inbjudningar under hösten.

  Några att nämna är:

  Pärnu Museum, Estland - början av september
  Fjällstugan, Jönköping - hela september
  SALON DU DESSIN i GRAND PALAIS des Champs-Elyseès - 27 nov-- 2 dec. 

  Jag medverkar också på Svenska klubben i Paris under ett par veckor under senhösten.

   
 • Kan du berätta lite om den canvas-målning som vi tryckt upp i samarbete med X-Hibit?

  - Ja, det är ju ett canvas-tryck i yppersta kvalité som X-Hibit Kontorsvaror har producerat i samarbete med mig och Hemmavinsten. Tavlorna är signerade och numrerade i 12 ex så det känns som en exklusiv vinst som prenumeranterna har chans på. Det ska också sägas att det är väldigt inspirerande för mig att ställa upp på detta projekt för idrotten i kommunen.

 

 • Var i hemmet tycker du att tavlan skulle passa bäst med tanke på storlek och färg?

  - Oj, det var en svår fråga. Det är ju väldigt individuellt var man vill hänga upp en så färgstark tavla som faktiskt kan dominera ett helt rum. Man måste också ta hänsyn till vad som hänger på väggarna idag. Jag hoppas så klart att alla 12 vinnarna kommer hitta en bra plats för tavlan. Kanske blir man också inspirerad att ge sig ut och cykla?


Fotnot: Vill du vara med från början på tavlan och samtidigt ta chansen på högvinsten? Boka din lott nu! Det går också att besöka Gunder Höög på hans hemsida om man vill veta mer om hans konstnärskap och vad som händer.